PUBLIEKSPRIJS BOUWMIJ!

0 Posted by - June 1, 2011 - Architectuur, Particulier, Prijsvragen

De uitgangspunten voor het ontwerp zijn; een zo groot mogelijke woning met een individuele uitstraling passend binnen de stedenbouwkundige randvoorwaarden en het gestelde budget.

Om zo veel mogelijk gebruiksoppervlakte (190 m2) te creëren is gebruik gemaakt van het parkeerniveau door middel van een souterrain. De verblijfsruimte die ontstaat kan dienst doen als werkruimte of atelier. De hoofdentree ligt op maaiveldniveau, men komt dus binnen op een hoger niveau. De hal is als het ware een uitvergroot bordes, met doorkijk op het atelier en een grote hoogte door de ontstaande vide.  De “woonlaag” is op de begane grond gelegen, met de woonkamer aan de straatzijde en de keuken en eetkamer om de patio gesitueerd aan de achterzijde. De eerste verdieping bevat 2 slaapkamers, beiden in te delen als “hoofdslaapkamer”. De slaapkamer achter ligt naast de badkamer en de slaapkamer voor aan het dakterras. Op de 2e verdieping bevinden zich 2 kleinere slaapkamers en bergingsruimte.

Het gevelbeeld heeft als uitgangspunt een individuele, maar ook een herkenbare Leidse uitstraling. De oude historische gevels in de binnenstad vormen een belangrijke factor in de typische “Leidsche” sfeer.  De gevel van het plan is als het ware een historische gevel waar stukken uit geknipt zijn, zodanig dat het herkenbaar blijft en iets uitademt van de ‘Leidse binnenstad’ sfeer. De uitgeknipte delen zijn ingevuld met terug liggende puien om zo in contrast met de historiserende gevel een eigentijdse uitstraling te creëren. Overhoeks vanuit de straat wordt zo ook een herkenbaar pand neergezet.

Project: Prijsvraag BOUWMIJ!
Locatie: Stadskavel, Nieuw Leyden, Leiden
Status: Ontwerp 2004
Opgave: Het ontwerpen van een stadswoning op een kavel in de wijk Nieuw Leyden passend in het stedenbouwkundige plan.
Resultaat: Publieksprijs