BEHAAGLIJK WONEN

0 Posted by - October 15, 2011 - Architectuur, Duurzaamheid, Particulier, Prijsvragen, Stedenbouw

obM heeft in 2011 meegedaan aan de prijsvraag voor de architectuurmanifestatie van ontwikkelaar VISADE voor Wonen op Haagwijk. De prachtige locatie is onderdeel van Landgoed Duivenvoorde.

Buitenplaats Haagwijk
Wie zou er niet op zo’n buitenplaats willen wonen? Onderdeel van het prachtige landgoed Duivenvoorde in de groene corridor tussen Leiden en Den Haag. Het plan is een unieke kans om de buitenplaats in ere te herstellen met een eigentijds ontwerp voor particulieren!

Het Grote Huis
Om zoveel mogelijk particulieren mogelijkheid te geven in Haagwijk te wonen is gekozen voor de maximale aantal woningen. In dit geval zijn het negen grote appartementen met twee luxe penthouses als beëindiging. De indeling is flexibel en de oppervlaktes van de appartementen kan naar wens verschoven worden binnen bepaalde grenzen. Als extra programma is een uitzichtpunt toegevoegd voor de toevallige wandelaar op de buitenplaats.

Het ontwerp
Op een landgoed en buitenplaats verwacht je een landhuis met enige allure. In dit ontwerp is de gegeven maximale goothoogte en hoogte als uitgangspunt genomen resulterend in een eenvoudig rechthoekig volume met steile kap. Zo kan de ruimte optimaal benut worden. Door gebruik te maken van een onverwachtse schuine lijn in het landschap, met als aanleiding het wandelpad, wordt spanning gecreëerd met de aanwezige symmetrie van de vijver en de oprijlaan. Dit geeft tegelijkertijd ook mogelijkheid het blok in te kepen op de hoeken om buitenruimtes te maken. Hierdoor ontstaan visueel als het ware vier torens op de hoeken. De toren op de as aan de voorzijde vormt een hoogteaccent, het eerder genoemde uitzichtpunt met zicht op de Vliet. De inkepingen worden niet alleen zo transparant mogelijk gehouden voor het visuele effect, maar ook voor extra daglicht. Voor daglicht is ook een klein atrium aangebracht, wat tevens onderdak kan bieden voor een maquette van hoe de buitenplaats vroeger was, maar vooral ook de binnenkomst allure geeft. De entree wordt gemarkeerd door het hoogteaccent. Deze inkeping is open gehouden, waar je dus letterlijk een stuk van het gebouw afsnijdt. Binnen wordt je vanzelf naar het atrium geleidt door de lichtval. De toren heeft een openbare trap die naar het uitzicht lijdt, maar die voor de woningen ook dienst doet als vluchtroute.

Zie ook pdf van het presentatiepaneel.

 

haagwijk-topview_web