103 INTERVENTIES

1 Posted by - March 30, 2012 - Duurzaamheid, Exposities, Interventies, Maatschappelijk, Openbare ruimte

In het kader van de Elan-manifestatie 2012 voor de tentoonstelling ‘103 Interventies’ in het RAP [Rijnlands Architectuur Platform] heeft obM 12 interventies voor de stad gemaakt.

interventies_obM1 interventies_obM2

 

 

 

 

 

 

01. VAN LDM NAAR LRM Het LDM-pand [Leidse Duinwater Maatschappij] uit de wederopbouw biedt kansen voor een betekenisvolle functie voor de plek. Het gebouw leidt al te lang aan verloedering sinds LDM vertrokken is. Bij deze de oprichting van de Leidse Regenwater Maatschappij. Regenwater wordt zichtbaar opgevangen, gefilterd en opgeslagen door het gebouw voor de stad. [Hooigracht]

interventies_obM3interventies_obM4

 

 

 

 

 

 

02. DE ZOEMTOREN Het plan van Peter Zumthor voor de herontwikkeling van de Meelfabriek laat op zich wachten, al jaren lang. In de tussentijd heeft de plek enorme potentie voor tijdelijk gebruik. De grote dakvlakken worden hier benut voor bloemen en bijenvolken, enorm van belang voor levenscycli in de natuur. Imkers kunnen op de fabriek echte Leidse Honing produceren. [Oosterkerkstraat]

interventies_obM5 interventies_obM6

 

 

 

 

 

 

03. HAIRHOUSE Het Rijnlandblok, een pand dat de gemiddelde Leidenaar liever kwijt is dan rijk. Typisch voorbeeld van mislukte jaren 70 architectuur. Het gebouw omtoveren tot ‘Hair House’ met kappers academie, hair fasion gerelateerde ondernemers, kan de in potentie chique winkelstraat van Leiden weer op de kaart zetten. De ‘Short Cut’ vormt een doorbraak naar winkelgebied Apothekersdijk-Haarlemmerstraat. [Breestraat]

interventies_obM17 interventies_obM18

 

 

 

 

 

 

04. OPENBARE BIBLIOTHEEK LEIDEN Al jaren is deze plek aan het stationsplein leeg, braakliggend en nu tijdelijk gedeeltelijk rommelig ingevuld met extra fietsplekken. De plek is vernoemd naar de voormalige eigenaar, die daar ooit een project zou ontwikkelen. Voorheen heeft hier een gebouw van de universiteit gestaan. De gemeente Leiden heeft in 2010 het terrein eindelijk kunnen kopen voor bijna 18 miljoen euro met het idee de plek invulling te geven en de entree van de stad weer smoel te geven. Als inspiratiebron de kleine boekenmarkt op het stationsplein en Leiden als 2e boekenstad van Nederland. [Stationsplein]

interventies_obM7 interventies_obM8

 

 

 

 

 

 

05. SLEUTELSTAD Vanaf de A4 uit de richting Den Haag komen veel automobilisten hier de stad binnen. Grote flatgebouwen als deze bieden kansen iets ludieks met de gevel te doen, zoals hier met de zonneschermen. Bij benadering krijgt de bezoeker wellicht een glimlach op het gezicht, maar nog belangrijker misschien is de sociale functie, het saamhorigheidsgevoel dat kan ontstaan bij de flatbewoners. [Lammeschans Plein]

interventies_obM9 interventies_obM10

 

 

 

 

 

 

06. TETRIS Dit kantoorpand in de binnenstad aan een drukke kruising, met op de hoek een gesloten uitstraling biedt kansen voor een interactief element. Interactie met voorbijgangers door middel van bijvoorbeeld een spelletje Tetris of Wordfeud. [Levendaal/ Korevaarstraat]

interventies_obM23 interventies_obM24

 

 

 

 

 

 

07. BALLENSTEEG Een steeg aan de Haarlemmerstraat, die weinig gebruikt wordt met aan beide zijden dichte wanden. Voor veel winkelende ouders met jonge kinderen zou een ballenbak in een dergelijke steeg uitkomst bieden. De kinderen kunnen zich daar uren vermaken onder toeziend oog. Zo wordt een donkere steeg met gesloten karakter verhuld door een kleurrijk festijn en wordt een stukje verloren ruimte gebruikt voor in- & ontspanning. [Lombardsteeg]

interventies_obM11 interventies_obM12

 

 

 

 

 

 

08. ELAN-SHOP Winkelpand op de hoek met de Breestraat, normaal gesproken een A-locatie. De Breestraat heeft laatste jaren steeds meer te kampen met leegstand. Dit geeft wel kansen voor tijdelijke oplossingen voor startende ondernemers of creatieven. Dit zou ook een mooie plek zijn voor bijvoorbeeld een architectenwinkel van eLAN, waar stadsbewoners advies kunnen inwinnen voor ontwerp. [Maarsmansteeg/ Breestraat]

interventies_obM13 interventies_obM14

 

 

 

 

 

 

09. MOBIELE STADSBANKEN Het huidige architectuurcentrum van Leiden getransformeerd tot uitgifte & reparatie van de mobiele stadsbank. Vergelijkbaar met het witte fietsenplan, kunnen de banken door de stad verplaatst worden. Het toekomstige Singelpark rondom de binnenstad zou als grens kunnen dienen voor verplaatsing en vooral een aangename plek om de bank naar toe te verplaatsen. Het ontwerp van de bank [Wheel Bench] is van ruimtelijk vormgever Rogier Martens. [Nieuwstraat]

interventies_obM15 interventies_obM16

 

 

 

 

 

 

10. DAKPARK De jaren 70 kolos wordt voorzien van een openbaar toegankelijk dakpark, waar men met uitzicht over het daklandschap van Leiden even een luchtje kan scheppen. De witte dakranden geven het pand meer aansluiting op de kleinschaligheid van de naastliggende en tegenoverstaande grachtenpanden. In het unheimische poortje wordt de entreetrap gesitueerd met licht van boven. [Pelikaanhof]

interventies_obM19 interventies_obM20

 

 

 

 

 

 

11. CITY LIGHT Altijd een rommelige hoek met fietsen bij dit grotendeels leegstaande gebouw. Meer interactie met het stationsplein is hier gewenst. De lamp kan van buiten af aan en uit geschakeld worden en geeft meer sfeerverlichting aan de openbare ruimte. Het is ook een ideale plek om voor wachtende mensen op het plein of bezoekers de actuele nieuwsberichten over Leiden te plaatsen. [Stationsweg]

interventies_obM21 interventies_obM22

 

 

 

 

 

 

12. A STATUE OF TRANCE Een parkeerplein als onderdeel van de stadvernieuwing uit de jaren 70/ 80. Een troosteloze rommelige plek. Om de plek een impuls te geven is een standbeeld neergezet van de wereldberoemde Leidse dj Armin van Buuren. Dit zal jonge toeristen trekken voor een kiekje en zo de plek kunnen stimuleren activiteiten te ontwikkelen voor vitalisering van de buurt. [Waardkerkplein]