WIKIHOUSE GEVELBEURS | 2014

1 Posted by - January 26, 2014 - Duurzaamheid, Exposities, Initiatieven, Maatschappelijk, Tijdelijk, WikiHouse

Gevel 2014

Om de WikiHouseNL community meer body en bekendheid te geven is de uitdaging van VNU Exhibitions aangenomen een stand te ontwerpen en bouwen op de beurs Gevel 2014 in Ahoy. VNU Exhibitions ziet het als een echte trekker voor open source innovatie in de zelfbouw!

Ontwerp

Het wikihuisje op de stand voor de beurs is gebaseerd op het NY Makerfaire model gedownload van WikiHouse.cc Een aantal aanpassingen maken het een unieke WikiHouse, die later weer geüpload wordt naar de database. Voor sponsoring hebben we gevelbedrijven uitgedaagd een gevelbekleding te bedenken gericht op zelfbouw en dat te laten zien op het wikihuis. Voordat het WikiHouse gebouwd kan worden, wordt het 3d model in sketchup omgezet worden naar een efficiënte 2d indeling op het plaatmateriaal [vurenhout, constructieve plaat 1220 x 2440 x 18 mm, underlayment]. De speciale WikiHouse plug-in voor sketchup werkt helaas nog niet voldoende, dus is alles handmatig verdeeld in Autocad. Vanuit Autocad wordt dan een uitwisselingsbestand [.dxf] gemaakt geschikt voor de software van de computergestuurde CNC-freesmachine. Voor een goede plaatverdeling is het de truc om de juiste balans te vinden tussen zowel zoveel mogelijk de zelfde indeling, i.v.m. instellen machine, als zo min mogelijk materiaalverlies. Uiteindelijk zijn in totaal 80 platen nodig voor het huisje.

Realisatie

Na het CNC-freeswerk van de elementen wordt het huisje in elkaar gezet. Slechts gewapend met een rubberen hamer en een trap wordt gemiddeld met 4 man het huisje in een paar dagen gemaakt zonder bouwtekening!

WHNL_gevel2014_06_webSONY DSC