WATERGASFABRIEK | 2014

3 Posted by - September 24, 2014 - Architectuur, Duurzaamheid, Exposities, Herbestemming, Initiatieven

De Watergasfabriek en het Meet & Regulateursgebouw, de eerste Stedelijke Gasfabriek van Nederland, op Papegaaisbolwerk 18 & 20 [voormalig NUON-terrein] staan al 40 jaar leeg en momenteel in eigendom van de Gemeente Leiden. De twee prachtige panden [uit 1902 & 1905] vallen onder het Industrieel Erfgoed van Leiden, uniek in hun soort en een van de weinige overblijfselen van ‘De Stedelijke Lichtfabrieken’, wat vroeger een zeer groot complex was in de binnenstad.

In het kader van Open Monumentendagen is de Watergasfabriek opengesteld op initiatief van architecten Jelle Verheijen & Vincent Muller. In samenwerking met de afdeling Vastgoed van de gemeente Leiden en het initiatief Toverkoffie van Sanne Fennema [Café Correct] is de kans aangegrepen de panden aan het publiek te laten zien. Naast dat er nog de oude ambachtelijke details te zien zijn, ligt vooral het accent op wat je met deze gebouwen kan doen. Met het concept Toverkoffie [Maken, Drinken en Werken] is bewezen dat je in korte tijd een nieuwe tijdelijke en mogelijk permanente invulling kan geven. Dit initiatief sluit naadloos aan op de visies ter inspiratie, die ATELIER jv & ontwerpburo MULLER presenteren in opdracht van de gemeente. De 5 visies zijn mogelijke opties, kunnen gecombineerd worden, maar andere bestemmingen zijn absoluut ook nog mogelijk! De geboden opties zijn wel op basis van mogelijke behoefte in de buurt en in Leiden en ten gunste van het Singelpark. Belangrijk voor de Gemeente Leiden is dat de panden aanjager worden van het nieuw te realiseren Energiepark [dat grenst aan het Singelpark] op het voormalig NUON-terrein.

Zie hieronder voor een aantal beelden van de herbestemmingsmogelijkheden ter inspiratie! Voor meer achtergrondinformatie zie de web-versie van het boekje gemaakt in opdracht van de Gemeente Leiden.

20140910_panelen_watergasfabriek_omd_spread-lowres-72dpi

De 5 visies ter inspiratie!

Groenfabriek_Ajv&obM_web2

De Groenfabriek: de kas als ontmoetingsplek en verbinding tussen de panden.

Maakfabriek_Ajv&obM_web1

De Maakfabriek: van ambacht in een botenwerf naar 3d-printen in de makerspace.

Maakfabriek_Ajv&obM_web2

De Maakfabriek: Oude en nieuwe maaktechnieken!

Slaapfabriek_Ajv&obM_web2

De Slaapfabriek: Horeca in het Meet & Regulateursgebouw, ook in de andere opties mogelijk.