TUINLOODS | 2015

0 Posted by - January 1, 2016 - Architectuur, Duurzaamheid, Maatschappelijk, Particulier, WikiHouse

De TuinLoods is een functioneel en betaalbaar zelfbouw volkstuinhuisje. Het huisje is voorzien van een shed-dak [zaagtand], veel te zien bij oude loodsen, met daglicht op het noorden geven binnen prettig gespreid licht. De 3 sheds zijn ideaal om te voorzien van zonnepanelen en energie op te wekken.
De simpele rechthoekige vorm van de TuinLoods is functioneel en efficiënt in ruimtegebruik. De indeling is losgekoppeld van het kasko en is daarmee flexibel.

De basis bestaat uit frames en panelen, in elkaar gezet met zo eenvoudig mogelijk gereedschap. Uit duurzaam plaatmateriaal worden 2d-onderdelen ‘computergestuurd’ gefreesd, waarmee het 3d-frame wordt samengesteld als een puzzel. Onderdelen, nooit groter dan standaard plaatformaat, worden met wiggen, spies en klemmen gefixeerd om de spanten en horizontale elementen met elkaar te verbinden. De panelen worden op het frame geschroefd, zodat het geheel een stabiele constructie vormt in alle richtingen. Het frame wordt op een onderconstructie van stevige balken bevestigd, die het gewicht afdragen naar de schroefpalen indien nodig. Het huisje wordt voorzien van isolatie, waterkerende folie en een gevelafwerking naar keuze, die ook zelf bevestigd wordt.

Samen ontwerpen en bouwen maakt het huisje zeer betaalbaar. Gezamenlijk met de familie, vrienden en volkstuinburen de TuinLoods bouwen geeft een extra sociaal en verbindend karakter. Bij het bouwen van meerdere huisjes is het interessant om met een CNC-frees ter plaatse [zelf] te produceren.

De ontwerp- en bouwmethode is flexibel en leent zich uitstekend om de Tuinloods aan te passen aan specifieke en lokale wensen van de volkstuinders.

Zie WikiHouseNL voor meer info over de ontwerp- & bouwmethode.