PIONIERSWONING | 2018

2 Posted by - April 4, 2018 - Architectuur, Duurzaamheid, Open Source, WikiHouse

WikiHouse Almere wordt uitgevoerd op initiatief van Het Woningbouwatelier [opgezet vanuit het Almere 2.0 programma door Gemeente Almere, Ministerie Binnenlandse Zaken en Rijksvastgoed]. WikiHouse is een open source zelfbouw concept. Het project wordt een woonbuurt van ca 20 woningen gericht op een doelgroep die op zoek zijn naar betaalbare woningen, door zelf te bouwen. Met WikiHouse wordt het mogelijk je eigen huis echt zelf te bouwen en daarmee een groot deel van arbeidskosten en winstmarges uit te sparen. Een voorwaarde is dat je [of gezamenlijk] zoveel mogelijk zelf gaat doen, van ontwerp t/m uitvoering.

De Pionierswoning is de eerste bewoonbare WikiHouse in Nederland en dient als experiment en aanjager voor de toekomstige woonbuurt ‘WikiHouse Almere’ [locatie Stripmaker, Stripheldenbuurt]. De woning is ontworpen door WikiHouseNL [ism Ontwerpburo MULLER] met als uitgangspunt het Wren systeem van het MicroHouse [UK]. De woning komt op het BouwExpo terrein in Almere in het kader van het Tiny Housing project. De pionierswoning is in dit geval dus een tiny house [maximaal 50 m2 bruto vloeroppervlakte]. Deze eerste woning is zowel een test- en showcase voor het WikiHouse concept, een prototype. De woning voldoet aan regulier bouwbesluit en is te voren uitgebreid getest op zelfbouw. Uiteraard is een groot deel van de woning ook zelf gebouwd door een enthousiaste groep vrijwilligers uit binnen- en buitenland onder begeleiding van WikiHouseNL! Voor meer informatie over het ontwerp- en bouwproces zie de website van Stichting WikiHouseNL

Status: Gerealiseerd in 2018

Ontwerp- en bouwteam:

  • Ivar Diekerhof [initiator/ financierder research&design, Woningbouwatelier] ,
  • Henk Klinkenberg [financierder/ afnemer, GoedeStede],
  • Jan Willem de Groot/ Peter Veldmans/ Vincent Muller [ontwerp/ uitwerking, WikiHouseNL],
  • Wim de Groot [constructie/ brand, Stichting Hout Research],
  • Marco Nekeman [energie/ installaties, Invent],
  • Menno Hartzema [bouwkosten, BouwScoop].
  • Nico Blaauw & Richard Hoeven [aannemer, Trebbe Bouw Oost & Noord]
  • Bastiaan de Groot [CNC-freeswerk, Rick Smeenk]
  • Vrijwillige meebouwers uit binnen- en buitenland!