Betaalbaar door echte zelfbouw!
In juli 2020 is gestart met de zelfbouw van 9 WikiHouses in fase 1 en in juni 2021 met de zelfbouw van 18 WikiHouses in fase 2. Medio 2024 zijn ook de laatste paar achterblijvers van de 27 WikiHouses bewoond. Van de 27 zijn 12 WikiHouses vrijstaand en 15 geschakeld (rijtjes van 2 of 3) gebouwd en variëren van 50 tot 100 m2 woonoppervlakte. De houten WikiHouse-casco’s zijn met behulp van een handleiding en bouwbegeleiding zelf in elkaar gezet door de bewoners. De buiten- en binnenafwerkingen zijn ook grotendeels zelf gedaan. Voor uitgebreide informatie over wat WikiHouse is en hoe het werkt, zie het platform WikiHouseNL.
Ter voorbereiding, voor begeleiding, aanvraag omgevingsvergunning en technische uitwerking van het project is een bouwteam opgezet.
Bouwteam fase 1: Woningbouwatelier (initiatiefnemer), Ontwerpburo MULLER i.s.m. Narrativa Architecten (architect/ ontwerpbegeleiding), Stichting Hout Research (constructeur), Luning (Constructeur), Urbannerdam (procesbegeleiding zelfbouwers), Technion (energie adviseur), Bouwscoop (kostendeskundige) en Bouw2000 (bouwbegeleiding/ aannemer fundering), Boerboom Hout BV (cnc-freeswerk).
Bouwteam fase 2: Woningbouwatelier (initiatiefnemer), Ontwerpburo MULLER i.s.m. Hans Klanker (architect/ ontwerpbegeleiding), Luning (Constructeur), Urbannerdam (procesbegeleiding zelfbouwers), Steenvlinder Inc (huur/koop), Technion/ Innax (energie adviseur), Bouwscoop (kostendeskundige), Adviesbureau Vos (bouwbegeleiding) en Bouw2000 (aannemer fundering), Boerboom Hout BV (cnc-freeswerk/ makerspace on site) .