Info

Profiel: Ontwerpburo MULLER [obM] is opgericht door Leidse architect Vincent Muller in 2011. Hij voelt zich betrokken bij Leiden en wil graag de potenties van de stad benutten. Altijd op zoek naar nieuwe inzichten en inspiratie. Hij werkt intuïtief, maar wel gestart vanuit een heldere analyse van de opgave.

Ontwerpburo MULLER is een architectenbureau dat zich richt op maakbare architectuur.  Architectuur op maat, van nieuwbouw tot herbestemming. Belangrijk is het proces en de samenwerking met de toekomstige gebruiker en/of opdrachtgever.

Nieuwbouw: Ontwerpburo MULLER doet projecten meestal in de vorm van woningen, maar soms ook andere functies. Van meer traditionele setting met ontwikkelaar/ aannemer tot aan meer vooruitstrevende echte zelfbouwprojecten, zoals WikiHouse.

Zelfbouw: Uit fascinatie voor zelfbouw is Vincent Muller mede-oprichter van WikiHouseNL. Voor  kleinschalige projecten verliest de traditionele rolverdeling terrein. Steeds meer mensen willen graag zelf de regie nemen en zelf ontwerpen en bouwen. De nieuwe mogelijkheden die ontstaan om via internet alles te kunnen delen,  in combinatie met nieuwe voor iedereen beschikbare technologieën als 3d-printen, creëren ongelimiteerde mogelijkheden om zelf te maken. Echte zelfbouw wordt zo steeds toegankelijker voor iedereen.

Herbestemming: Ontwerpburo MULLER is gehuisvest in een gerenoveerde oude Ambachtsschool [Haagweg 4] te Leiden, een stad met enorm veel oude gebouwen. Door betrokkenheid bij een aantal herbestemmingsplannen in de stad en elders, in verschillende samenwerkingen, heeft obM ervaring opgedaan met het onderzoeken van nieuwe mogelijkheden van dergelijke  panden. Ontwerpburo MULLER laat graag zien hoe oude gebouwen een nieuw leven kunnen krijgen.

Duurzaamheid is altijd een onderdeel wat obM vanzelfsprekend hoog in zet bij elk project. Duurzaamheid is meer dan ‘schone energie’ en ‘hergebruikte of ecologische materialen’. Naast een prettige en veilige omgeving is minstens zo belangrijk dat de ruimte zo optimaal mogelijk benut wordt. Flexibiliteit van een ruimte, gebouw of stedelijke omgeving is van essentieel belang voor efficiënt gebruik.