Info

Ontwerpburo MULLER is met name actief in de (kleinschalige) woningbouw, zoals het WikiHouse-project in Almere. De fascinatie voor open source, digitalisering en democratisering van het bouwproces heeft geleid tot het mede-oprichten van Stichting WikiHouseNL. WikiHouse maakt het ontwerpen en zelfbouwen toegankelijk en betaalbaar voor iedereen.

Ontwerpburo MULLER [obM] is opgericht door architect Vincent Muller in 2011. Goed luisteren naar wat de eindgebruiker wil vormt de basis voor de ontwerpopgave. Ontwerpburo MULLER is een architectenbureau dat zich richt op maakbare architectuur. Architectuur op maat. Belangrijk is het proces en de samenwerking met de toekomstige gebruiker en/of opdrachtgever. Ontwerpburo MULLER doet meestal woonprojecten en gaat uitdagingen voor andere type gebouwen niet uit de weg. Met veel ervaring in traditionele setting met ontwikkelaar/ aannemer is een groeiende interesse ontstaan voor meer vooruitstrevende echte zelfbouwprojecten, zoals WikiHouse!

WikiHouse is de revolutie in de zelfbouw, een wereldwijd open source concept. Maak een nieuw ontwerp of bouw een bestaand ontwerp, een kwestie van downloaden, uitfrezen en het bouwpakket in elkaar zetten. Steeds meer mensen willen graag zelf de regie nemen en zelf ontwerpen en bouwen. De nieuwe mogelijkheden die ontstaan om via internet alles te kunnen delen, in combinatie met nieuwe voor iedereen beschikbare technologieën als 3d-printen en computergestuurd (CNC-)frezen, creëren ongelimiteerde mogelijkheden om zelf te maken. Echte zelfbouw wordt zo steeds toegankelijker voor iedereen.

WikiHouseNL: Vincent Muller is mede-oprichter van Stichting WikiHouseNL. De stichting is onderdeel van een alsmaar groeiende internationale WikiHouse community. Sinds 2013 zijn verschillende WikiHouse-initiatieven ontstaan in Nederland en inmiddels ook gebouwd en nog in ontwikkeling. WikihouseNL streeft, naast het zijn van een platform, naar een actieve landelijke community om zoveel mogelijk kennis en ervaringen te delen en samenwerkingen aan te gaan en het WikiHouse-netwerk uit te breiden.

Duurzaamheid is altijd een onderdeel wat obM hoog inzet bij elk project. Duurzaamheid is meer dan ‘schone energie’ en ‘hergebruikte of ecologische materialen’. Naast een prettige en veilige omgeving is minstens zo belangrijk dat de ruimte zo optimaal mogelijk benut wordt. Flexibiliteit van een ruimte, gebouw of stedelijke omgeving is van essentieel belang voor efficiënt gebruik.