Info

Profiel: Ontwerpburo MULLER [obM] is opgericht door Leidse architect Vincent Muller in 2011. Hij voelt zich betrokken bij Leiden en wil graag de potenties van de stad benutten. En zoekt naar nieuwe inzichten, laat zich zowel inspireren door het alledaagse leven als door andere culturen. Hij werkt intuïtief, maar wel gestart vanuit een heldere analyse van de opgave. Minstens zo belangrijk is het proces en de samenwerking met de [toekomstige] gebruiker en/of opdrachtgever. Veel ervaring [LinkedIn] is opgedaan als architect in de woningbouw en verschillende combinatieprojecten bij KOW architectuur in Den Haag.

Ontwerpburo MULLER is een architectenbureau en richt zich op ‘herbestemming’ van leegstaande gebouwen en ‘het nieuwe maken’. Zie het onderstaande introductiefilmpje gemaakt door AIR Foudation, het architectuurcentrum van Rotterdam, in het kader van Start Ups in Digital Manufacturing. Daarnaast doet Ontwerpburo MULLER ook graag verschillende type projecten op het gebied van nieuwbouw en openbare ruimte. Opdrachtgevers variëren van particulieren, tot bouwpartijen en overheden. Je kan dus ook terecht bij obM voor een verbouwing of uitbreiding van de woning!

Herbestemming: Ontwerpburo MULLER is gehuisvest in een oude Ambachtsschool [Haagweg 4] te Leiden, een stad met enorm veel oude gebouwen. Een deel van deze panden staat leeg, wat dus mogelijkheden biedt voor herbestemming. Door betrokkenheid bij een aantal herbestemmingsplannen in de stad, o.a. in samenwerking met ATELIER jelle verheijen, groeit bij obM de interesse in de geschiedenis en vooral in de nieuwe mogelijkheden van deze gebouwen. Er staan nog zoveel fascinerende gebouwen leeg in de Nederlandse steden die volop nieuwe kansen bieden! Ontwerpburo MULLER laat graag zien hoe oude gebouwen een nieuw leven kunnen krijgen.

Maken: Uit fascinatie voor ‘het nieuwe maken’ is Vincent Muller mede-oprichter van WikiHouseNL. De democratisering van het bouwen heeft toekomst! Grote projecten met ontwikkelaars en aannemers blijven altijd bestaan, wat ook goed is. Voor de kleinschalige projecten op menselijke schaal verliest de traditionele rolverdeling terrein. De rol van de architect verandert, gezamenlijk en zelf bouwen wint aan terrein. De nieuwe mogelijkheden die ontstaan om via internet alles te kunnen delen [open source] in combinatie met nieuwe voor iedereen beschikbare maaktechnologieën als 3d-printen creëren ongelimiteerde mogelijkheden om zelf te maken. WikiHouse is het nieuwe maken!

Duurzaamheid is altijd een onderdeel wat obM vanzelfsprekend hoog in zet bij elk project. Duurzaamheid is meer dan ‘schone energie’ en ‘hergebruikte of ecologische materialen’. Naast een prettige en veilige omgeving is minstens zo belangrijk dat de ruimte zo optimaal mogelijk benut wordt. Flexibiliteit van een ruimte, gebouw of stedelijke omgeving is van essentieel belang voor efficiënt gebruik.